събота, 26 април 2008 г.

Еколози заснеха жестоки убийства на тюлени в Канада и сезираха ЕК


[Reuters]
Днес организации от цяла Европа настояха пред Европейската Комисия да приеме забрана за търговия с тюленови продукти на територията на ЕС след нови доказателства за жестоки практики при лова на тюлени, съобщиха от сдружение "На ти с природата".


Организации за защита на животните от цяла Европа, съвместно с Международния фонд за защита на животните (IFAW), HIS, Еврогрупата за защита на животните, към които се присъединява и сдружение "На ти с природата", призоваха Европейската Комисия да приеме забрана за търговия с тюленови продукти на територията на Съюза след нови доказателства за жестоки практики в продължаващия индустриален лов на тюлени в Канада.


Снимки и заснет материал от този месец опровергават твърденията на Канада, че новите правила, които Канада прилага от тази година, са направили годишният лов по-хуманен. Снимките еднозначно показват ловци, които пренебрегват постановленията, като не успяват да убият тюлените бързо, а закачат на куки и вдигат живи тюлени в лодките. Много от ранените или убити тюлени се изгубват във вълните, тъй като ловците не могат да ги достигнат навреме. Поради тези причини организациите за защита на животните от цяла Европа днес едновременно дават пресконференции в собствените си държави, за да поискат от Комисията да забрани продажбата и вноса на тюленови продукти.


Шерил Финк, която е старши изследовател в IFAW, посети Източния бряг на Канада по-рано този месец, за да стане лично свидетел на начина, по който ловците бият с прътове тюлени до смърт. Тя заявява: "Никой, който стане свидетел на това как тези тюлени се пребиват до смърт и се влачат по леда, не би могъл да поддържа тезата, че ловът е станал по-хуманен Нашият заснет материал показва лова толкова жесток, колкото е бил винаги, като той няма място в една модерна държава като Канада."

Забраната на тюленови продукти също така широко се подкрепя от Европейския парламент. През 2006г. рекорден брой от 425 парламентаристи подписаха Писмена декларация, която настоява Комисията да забрани търговията с всички тюленови продукти. Ловът на тюлени бе осъден и от Парламентарната вътрешна група за благосъстояние и защита на животните.


Организациите за защита на животните и европейските парламентаристи не призовават за край на традиционния лов на инуитите (в съответствие с хуманните стандарти за благосъстояние на животните). Ловуването на канадските инуити на качулати тюлени в канадска Арктика убива под 1%от животните. Забраната се отнася единствено за търговския индустриален лов на тюлени в големи мащаби.


Очаква се в близките няколко седмици Ставрос Димас, Комисар по околната среда на Европейския съюз да съобщи решението си за възможна забрана.


дневник,25.04.08

0 коментара:

Публикуване на коментар